年度 |
2024年度 |
開講部局 |
教養教育 |
講義コード |
55021001 |
科目区分 |
領域科目 |
授業科目名 |
Food and Life Science[旧パッケージ] |
授業科目名 (フリガナ) |
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英文授業科目名 |
Food and Life Science |
担当教員名 |
KUMRUNGSEE THANUTCHAPORN,生谷 尚士,藤吉 奏,中山 達哉,NGUYEN VAN QUAN |
担当教員名 (フリガナ) |
カムランシー タナッチャポーン,イクタニ マサシ,フジヨシ ソウ,ナカヤマ タツヤ,グエン バン クアン |
開講キャンパス |
東広島 |
開設期 |
1年次生 後期 4ターム |
曜日・時限・講義室 |
(4T) 水5-8:総K203 |
授業の方法 |
講義 |
授業の方法 【詳細情報】 |
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単位 |
2.0 |
週時間 |
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使用言語 |
E
:
英語 |
学習の段階 |
1
:
入門レベル
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学問分野(分野) |
26
:
生物・生命科学 |
学問分野(分科) |
01
:
農学 |
対象学生 |
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授業のキーワード |
Brain, Food Science, Nutrition Food poisoning, Bacteria, Virus, Food safety Immunology, Immune system, Allergy Microbial ecology, Natural environment |
教職専門科目 |
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教科専門科目 |
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教養教育での この授業の位置づけ | Area Courses(Courses in Natural Sciences) Category:Biology *Students who got admitted in 2018 or after can take this course as an “Area Course”. For this group of students, credits from this course will be regarded as credits from an “Area Course”. If students who got admitted in 2017 or before take this course, it is regarded as a “Package-Based Subject”. The latter group of students cannot take this course as an “Area Course”. |
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学習の成果 | 1. To be able to explain the formation and development processes and contemporary issues of each academic discipline. 2. To be able to explain historical and contemporary issues that span multiple academic disciplines from multifaceted perspectives. |
授業の目標・概要等 |
The lecture consists of following subjects; Food Science, Nutrition, Food poisoning, Food safety, Immunology, Allergy, and Microbial ecology. |
授業計画 |
Lesson 1 Guidance; Overview of the Nervous System and Brain Structure and Cells (Kumrungsee)12/4 Lesson 2 Blood Brain Barrier and Nutrient Transportation (Kumrungsee)12/4 Lesson 3 Neurotransmitters(Kumrungsee)12/11 Lesson 4 Taste and smell: The Chemical Senses(Kumrungsee)12/11 Lesson 5 Food Intake Regulation (Kumrungsee)12/18 Lesson 6 Reward Circuit, Motivation, and alcohol Addiction (Kumrungsee)12/18 Lesson 7 Current Trends in Food Poisoning (Nakayama)1/8 Lesson 8 Immunity Essential for Our Health (Ikutani)1/8 Lesson 9 Highlights in the history of microbiology (Fujiyoshi)1/15 Lesson 10 Inflammation and the Immune System (Ikutani)1/15 Lesson 11 Microbial ecology and applications in the surrounding and natural environment (Fujiyoshi)1/22 Lesson 12 Mechanism of the Development of Allergy (Ikutani)1/22 Lesson 13 Food and Brain Disease I (Seizures and Epilepsy) (Kumrungsee)1/29 Lesson 14 Food and Brain Disease II (The aging brain and Alzheimer’s disease)(Kumrungsee)1/29 Lesson 15 Food and Brain Disease III (The aging brain and Alzheimer’s disease)(Kumrungsee)2/5 |
教科書・参考書等 |
Distributed by each teacher. |
授業で使用する メディア・機器等 |
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【詳細情報】 |
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授業で取り入れる 学習手法 |
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予習・復習への アドバイス |
Follow the instruction of each lecturer. |
履修上の注意 受講条件等 |
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成績評価の基準等 |
Class participation 20%, Short quizzes or assays 80% Weight for each lecturer: Kumrungsee 60%, Nakayama 6.7%, Ikutani 20%, and Fujiyoshi 13.3%
90-100% Excellent (S) 80-89 Very Good (A) 70-79 Good (B) 60-69 Fair (C) 0-59 Fail (D) |
実務経験 |
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実務経験の概要と それに基づく授業内容 |
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メッセージ |
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その他 |
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すべての授業科目において,授業改善アンケートを実施していますので,回答に協力してください。 回答に対しては教員からコメントを入力しており,今後の改善につなげていきます。 |