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年度 2024年度 開講部局 生物生産学部
講義コード L9816011 科目区分 専門教育科目
授業科目名 Molecular-Level Understanding of Functionality of Foods
授業科目名
(フリガナ)
英文授業科目名 Molecular-Level Understanding of Functionality of Foods
担当教員名 杉野 利久,小泉 晴比古,羽倉 義雄,上野 聡,川井 清司
担当教員名
(フリガナ)
スギノ トシヒサ,コイズミ ハルヒコ,ハグラ ヨシオ,ウエノ サトル,カワイ キヨシ
開講キャンパス 東広島 開設期 2年次生   後期   3ターム
曜日・時限・講義室 (3T) 集中:生C203
授業の方法 講義 授業の方法
【詳細情報】
 
Lecture using projector, practical experiments 
単位 2.0 週時間   使用言語 E : 英語
学習の段階 3 : 中級レベル
学問分野(分野) 26 : 生物・生命科学
学問分野(分科) 01 : 農学
対象学生
授業のキーワード  
教職専門科目   教科専門科目  
プログラムの中での
この授業科目の位置づけ
(学部生対象科目のみ)
 
到達度評価
の評価項目
(学部生対象科目のみ)
Applied Biological Science Program
(知識・理解)
・生物生産に関する知識・理解

 
授業の目標・概要等 The lecture begins with recent trends of food businesses and food technology on a global scale. Then, we discuss multiple and critical significances of nutrients in views of evolution of life, bioenergy and nerve/brain, so that the audience may get a molecular-level understanding of the significances of foods in terms of life science. The basic understanding of digestion and absorption of nutrients will then be discussed from comprehensive viewpoints of molecular-lever structure-function relationships of enzymatic reactions and membrane transports of nutrients. The last topics are physical and chemical mechanisms acting in taste sensing and food technology.
In addition, food physical chemistry and food engineering are explained. 
授業計画 lesson1: General introduction
lesson2: Food processing and technology
lesson3: What are oils & fats?
lesson4: Physical Properties of Fats: Chocolate & Margarine
lesson5: Introduction: Consumers' value=driver of food technology
lesson6: Evolution of life-an illustration on a molecular level
lesson7: Evolution in bioenergy
lesson8: Evolution in nerve/brain and foods
lesson9: Functions of alimentary tract
lesson10: Digestion
lesson11: Absorption of nutrients
lesson12: Taste-sensing and food technology
lesson13: Crystal Growth of lipids 1
lesson14: Crystal Growth of lipids 2
lesson15: Examination

Practical experiments on food physical chemistry and food factory tour will be done (to be announced). 
教科書・参考書等 Handouts 
授業で使用する
メディア・機器等
 
【詳細情報】 projector, handouts, 
授業で取り入れる
学習手法
 
予習・復習への
アドバイス
Handout will be sent before the class. 
履修上の注意
受講条件等
 
成績評価の基準等 The score of quiz and examination (80%) and report (20%) 
実務経験  
実務経験の概要と
それに基づく授業内容
 
メッセージ  
その他   
すべての授業科目において,授業改善アンケートを実施していますので,回答に協力してください。
回答に対しては教員からコメントを入力しており,今後の改善につなげていきます。 
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