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年度 2017年度 開講部局 生物生産学部
講義コード L9816011 科目区分 専門教育科目
授業科目名 Molecular-Level Understanding of Functionality of Foods
授業科目名
(フリガナ)
 
英文授業科目名 Molecular-Level Understanding of Functionality of Foods
担当教員名 本同 宏成,佐藤 清隆,上野 聡
担当教員名
(フリガナ)
ホンドウ ヒロノリ,サトウ キヨタカ,ウエノ サトル
開講キャンパス 東広島 開設期 2年次生   後期   セメスター(後期)
曜日・時限・講義室 (後) 火3-4:生C205
授業の方法 講義 授業の方法
【詳細情報】
講義中心 
単位 2 週時間   使用言語 E : 英語
学習の段階 3 : 中級レベル
学問分野(分野) 26 : 生物・生命科学
学問分野(分科) 26 : 農学
対象学生 HUSA incoming students and students from the faculty of Applied Biological Science
授業のキーワード "husa" 
教職専門科目   教科専門科目  
プログラムの中での
この授業科目の位置づけ
 
到達度評価
の評価項目
 
授業の目標・概要等 The lecture begins with the review of multiple significances of nutrients from a view point of evolution of life, mammals and brain, so that the audience may get a molecular-level understanding of the significances of foods in terms of life science. Then, we discuss how food resources have been discovered and developed on this planet during several thousands of years of the history of humans. The basic understanding of digestion and absorption of nutrients will then be discussed from comprehensive viewpoints of molecular-lever structure-function relationships of enzymatic reactions and membrane transports of nutrients. The last topics will be physical and chemical functionality of foods including food nanotechnology. 
授業計画 第1回:Introduction
第2回:Evolution and life
第3回:Creation of mammals
第4回:Evolution of brain
第5回:Origins of food resources for humans, quiz
第6回:Basic flows of digestion of nutrients 1
第7回:Basic flows of digestion of nutrients 2
第8回:Basic flows of absorption of nutrients 1
第9回:Basic flows of absorption of nutrients 2
第10回:Chemical biology of food materials
第11回:Physical chemistry of food materials 1
第12回:Physical chemistry of food materials 2
第13回:Functionality-structure relations of foods 1
第14回:Functionality-structure relations of foods 2
第15回:Food nanotechnology

第16回:Final exam 
教科書・参考書等 Handouts 
授業で使用する
メディア・機器等
配付資料,映像(PC) 
予習・復習への
アドバイス
Handouts will be sent before the class. 
履修上の注意
受講条件等
 
成績評価の基準等 The score of quiz and final exam. 
メッセージ  
その他   
すべての授業科目において,授業改善アンケートを実施していますので,回答に協力してください。
回答に対しては教員からコメントを入力しており,今後の改善につなげていきます。 
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